Tedaviler

Divertiküler Hastalık Nedir?

Divertikül, kalın bağırsak duvarında dışa doğru oluşan küçük kese benzeri çıkıntılara verilen isimdir. Bu çıkıntılar birden fazla olursa buna divertikülozis denir. Divertiküller sindirim sisteminin herhangi bir bölümünde görülebilse de en sık kalın bağırsakta ortaya çıkar. Bu yazıda kalın bağırsakta görülen divertiküller ele alınacaktır.

Divertikül Çeşitleri
Divertiküller iki şekilde olabilir: gerçek divertikül ve yalancı divertikül.

Gerçek divertikül: Bağırsağın tüm katmanlarını (mukoza, kas tabakası ve dış zar) içerir. Genellikle doğuştan gelir ve nadiren sağlık sorunlarına yol açar.

Yalancı divertikül: Sadece bağırsak iç yüzeyini kaplayan mukoza tabakasının dışa doğru çıkıntı yapmasıyla oluşur. Duvarları ince ve zayıftır. Kalın bağırsakta görülen divertiküllerin büyük kısmı yalancı divertiküldür.

Divertikülozis Nasıl Oluşur?
Yalancı divertiküllerin oluşumu genellikle yaşam tarzı ve beslenme ile ilişkilidir. Liften fakir ve sıvı alımı az olan bir diyet sonucunda dışkı sertleşir. Bu durum, dışkının bağırsak içinde ilerlemesini zorlaştırır ve bağırsak kaslarının daha fazla çalışmasına, dolayısıyla iç basıncın artmasına neden olur. Zamanla bu artan basınç, bağırsak duvarında zayıf noktalardan dışa doğru keseciklerin oluşmasına yol açar. Bu süreç genellikle yavaş ilerler ve başlangıçta herhangi bir belirti vermez.

Belirtiler
Çoğu kişide divertiküller belirti vermez ve tesadüfen tespit edilir. Ancak bazı durumlarda şu belirtiler görülebilir:

  • Orta şiddette, kramp tarzında karın ağrısı
  • Karında şişkinlik
  • Kabızlık
  • İshal
  • Makattan kanama

Bu belirtiler, bağırsak içi basıncın artması ve kas spazmlarıyla ilişkilidir.

Prof. Dr. Mustafa Ateş

Tıbbi Görüş Alın

    KVKK Aydınlatma Metnini Okudum, Kabul Ediyorum

    captcha