Tedaviler

İnkontinens Nedir?

İnkontinans, istemsiz şekilde gaz ve dışkı kaçırma durumudur. Bu, kişinin normalde kontrol edebileceği dışkı ve gazı, istemsiz bir şekilde tutamaması anlamına gelir.

İnkontinansın en yaygın nedeni doğum sırasında anal kasların yırtılması veya kesilmesidir. Ayrıca, anal bölgedeki ameliyatlar veya travmalar da anal sfinkter kaslarının zarar görmesine ve inkontinansa yol açabilir. Bazı durumlarda, yaşlanmaya bağlı olarak sfinkter kaslarının zayıflaması da dışkı tutamama sorununa neden olabilir.

İnkontinens Tanısı

İnkontinans tanısı, hastanın şikayetleri ve tıbbi geçmişi dikkate alındıktan sonra yapılan muayene ile başlar. Bu aşamada, anal kanal kaslarının gücü ve herhangi bir düzensizlik olup olmadığı parmakla anal muayene ile değerlendirilir. Ayrıca tanı koymada sıklıkla anal manometri ve anorektal ultrason kullanılır.

Anal manometri: Küçük şişirilebilir bir balon ve basınç sensörlü bir katater kullanılarak yapılan bir testtir. Bu cihaz, anal kanaldan geçirilip anal kanal kaslarının gücünü ölçer.

Anorektal ultrason: Anüs bölgesine yerleştirilen küçük bir cihazla, ultrason dalgaları kullanılarak anal sfinkter kaslarının yapısı ve varsa hasarları değerlendirilir.

İnkontinans Tedavisi

  • Diyet değişiklikleri: Hafif inkontinansı olan hastalarda bazı diyet değişiklikleri faydalı olabilir. Acı ve yağlı gıdalardan kaçınılması, inkontinansı azaltabilir.
  • Kabızlık yapan ilaçlar: Orta derecede inkontinansı olan hastalar, kabızlık yapan ilaçlarla tedavi edilebilir.
  • Kas egzersizleri: Orta şiddette inkontinansı olan hastalar için doktorun önereceği basit kas egzersizleri faydalı olabilir. Ayrıca, ‘biofeedback’ olarak bilinen fiziksel terapi yöntemi, anal kasların güçlendirilmesine yardımcı olabilir.
  • Cerrahi müdahale: Anal sfinkter yaralanmalarında cerrahi onarım gerekebilir. Sinir veya sfinkter kası yaralanması olan hastalar için yapay sfinkter kullanılabilir.
  • Sinir uyarımı: Sakral veya tibial sinire elektriksel uyarı veren küçük bir cihazın yerleştirilmesiyle dışkılamanın kontrol edilmesi sağlanabilir. Bu yöntem, anal kasların hasar görmediği ancak zayıfladığı durumlarda tercih edilir.
  • Kolostomi: Diğer tedavi seçeneklerinin başarısız olduğu nadir durumlarda, hastaların yaşam kalitesini artırmak amacıyla kolostomi yapılması gerekebilir.

Prof. Dr. Mustafa Ateş

Tıbbi Görüş Alın

    KVKK Aydınlatma Metnini Okudum, Kabul Ediyorum

    captcha