Tedaviler

Kıl Dönmesi

Kıl dönmesi, cilt ve cilt altı dokusunun kronik iltihabi bir hastalığıdır. Bu hastalıkta, kıllar cilt altına yuvalanır ve enfekte olurlar. Bu enfeksiyon sonucu apse oluşumu ve akıntılar meydana gelir. Kıl dönmesi, erkeklerde ve 40 yaşın altındaki bireylerde daha sık görülür. Uzun süre oturarak çalışan kişiler, hareket değişiklikleri veya ufak çaplı travmalar, havasız ve nemli ortamlar gibi faktörler kıl köklerinin tıkanmasına ve apse gelişimine neden olabilir.

Resim 1: Kıl dönmesi genellikle kuyruk sokumu bölgesinde ve bunun üst kısmındaki her iki kalça arasındaki bölgede ortaya çıkar.

Belirtileri
Kıl dönmesinin belirtileri arasında akıntı, ağrı, şişlik ve kaşıntı yer alır. Enfeksiyon nedeniyle ateş, halsizlik ve bulantı gibi sistemik belirtiler de görülebilir. Apsenin boşalması durumunda, kötü kokulu bir akıntı ve kaşıntı oluşabilir. Akıntı farklı renklerde olabilir; berrak, koyu renkli veya kanlı olabilir.

Tedavi
Tedavi sürecinde, akut apse durumunda iltihaplı materyalin boşaltılması amacıyla kesi yapılması gereklidir. Kronik veya tekrarlayan kıl dönmesi vakalarında ise cerrahi müdahale genellikle gereklidir. Cerrahi tedavi seçenekleri arasında, erken evredeki hastalar için lazer tedavisi tercih edilebilir. Ayrıca, hastalıklı dokunun temizlenmesi, çıkarılması ve yaranın açık bırakılması ya da komşu cilt dokusunun kaydırılması (flap kaydırılması) gibi cerrahi yöntemler uygulanabilir. Yaranın açık bırakıldığı cerrahi işlemler genellikle uzun süreli pansuman gerektirir ve iyileşme süresi daha uzun olur. Ancak, bu yöntemlerin başarı oranı yüksektir ve hastalığın tekrarlama riski oldukça düşüktür.

Prof. Dr. Mustafa Ateş

Tıbbi Görüş Alın

    KVKK Aydınlatma Metnini Okudum, Kabul Ediyorum

    captcha