Tedaviler

Robotik Safra Kesesi Ameliyatı

Safra kesesi, karnın sağ üst bölgesinde bulunan, karaciğerin ürettiği safrayı depolayan ve sindirime yardımcı olmak için on iki parmak bağırsağına salgılayan küçük, armut şeklinde bir organdır.

Safra kesesi ameliyatında hangi yöntemler kullanılır? Ameliyat sonrası dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Detayları öğrenin ve bilinçli karar verin!

Safra Kesesinin Alınması Hangi Durumlarda Gerekli Olabilir?

Safra akışını engelleyerek ağrıya yol açan safra taşları, safra kesesinin alınmasını (kolesistektomi) gerektirebilir. Kolesistektomi, düşük riskli ve yaygın olarak uygulanan bir cerrahi işlemdir. Çoğu hasta ameliyat sonrası aynı gün taburcu olabilir. Safra kesesi taşlarının yanı sıra safra kanalındaki taşlar, safra kesesi iltihabı (kolesistit) ve pankreas iltihabı da ameliyat gerektirebilir.

Safra kesesi taşlarının en yaygın belirtisi karın ağrısıdır. Genellikle karnın sağ üst kısmında hissedilen bu ağrı, sırta doğru yayılabilir. Ağrı zaman zaman hafifleyip şiddetlenebilir veya iltihaplı durumlarda sürekli ve keskin olabilir. Safra taşlarının yol açtığı komplikasyonların tedavisinde cerrahi yöntemler tercih edilir.

Safra Kesesi Ameliyatında Kullanılan Yöntemler

Robotik Cerrahi (Robot Destekli Minimal İnvaziv Cerrahi)

Robotik kolesistektomi, hastanın karnında açılan birkaç küçük kesiden gerçekleştirilir. Küçük kesiler, iyileşme sürecini hızlandırarak hastanın günlük yaşantısına daha çabuk dönmesine yardımcı olur. Ameliyat, cerrah tarafından hasta birkaç adım mesafede bulunan bir konsoldan gerçekleştirilirken, ikinci bir cerrah ameliyat sırasında destek sağlar. Özel robotik kamera ve cerrahi enstrümanlarla yapılan bu işlem sırasında cerrahın hareketleri anlık olarak hassasiyetle hastanın içindeki enstrümanlara iletilir.

Açık Cerrahi

Açık kolesistektomi, hastanın karnında daha büyük bir kesi açılarak yapılan cerrahi bir işlemdir. Büyük kesi, iyileşme süresini uzatabilir. Açık cerrahinin avantajı, cerrahın dokuları doğrudan hissederek operasyonu gerçekleştirmesidir. Cerrah, geniş kesiden açık cerrahi aletleri kullanarak safra kesesini çıkarır.

Laparoskopik Cerrahi (Minimal İnvaziv Cerrahi)

Laparoskopik kolesistektomi, küçük kesilerden yerleştirilen bir kamera ve özel cerrahi aletler yardımıyla yapılan bir operasyondur. Cerrah, hastanın karnına birkaç küçük kesi açar. Bu kesilerden birine laparoskop adı verilen ve ameliyat sırasında iç organları görüntülemeyi sağlayan bir kamera yerleştirilir. Diğer kesiler ise cerrahi enstrümanların giriş noktalarıdır. Cerrah, ameliyat alanının monitöre aktarılan görüntüsü rehberliğinde işlemi gerçekleştirir.

Bu yöntemlerin her biri hastanın durumuna ve cerrahın tercihine bağlı olarak belirlenir.

Prof. Dr. Mustafa Ateş

Tıbbi Görüş Alın

    KVKK Aydınlatma Metnini Okudum, Kabul Ediyorum

    captcha